Het ontstaan van het scheerapparaat

Archeologen hebben ontdekt dat al in het stenen tijdperk – 20.000 tot 30.000 jaar voor Christus – het eerste gereedschap werd ontwikkeld om baardhaar onder controle te houden. De allereerste mesjes waren van vuursteen, maar werden snel bot (een wegwerpmesje). Het scheren wordt in bijna alle culturen zowel door mannen en vrouwen al tijden gedaan.

Geschiedenis Philips scheerapparaat

Sinds 1939 verkoopt Philips de Philishave, dit is een merknaam voor de scheerapparaten van Philips. Philips is de wereldmarktleider op het gebied van elektrisch scheren.
De Philishave is een elektrisch scheerapparaat met roterende mesjes. Door de Eerste Wereldoorlog moest de familie Horowitz noodgedwongen van België naar Nederland verhuizen. Alexandre Horowitz ging in Amsterdam naar school en studeerde aan de Technische Universiteit. In 1929 ging hij aan de slag als ingenieur op de Research Afdeling van Philips. Alexandre Horowitz heeft binnen Philips het scheerapparaat ontwikkeld.

Gefascineerd

In de jaren dertig ging Philips / Norelco opzoek naar nieuwe producten, dit kwam door de economische crisis. Familiebedrijf Schick bracht een scheerapparaat op de markt met bewegende mesjes. Horowitz was onder de indruk door het idee van elektrisch scheren en ontwikkelde een roterende scheerkop. Philips introduceerde zijn eerste Philishave  in 1939, 10 jaar nadat het eerste elektrische scheerapparaat in de VS was gepresenteerd.

Voorloper

De scheerapparaten van Schick en Philips kende een bijzondere koploper: het opdraaibare scheerapparaat. Willis G. Shockey die in 1910 de basis legde voor het moderne elektrische scheren door een apparaat te ontwikkelen, waarin een veer opgewonden moest worden. Zodra de veer los liet, bewogen de messen en kon er geschoren worden. Scheren met de hand ging absoluut sneller.

 

Eitje 500

Voortdurend ontwikkelen

Door de groeiende vraag naar scheerapparaten blijft Philips investeren in nieuwe ontwikkelingen. In 1959 wordt de zwevende scheerkop gepresenteerd. In 1980 presenteert het bedrijf een Lift en Cut systeem, waarbij haartjes onder de huid worden opgetild en daarna worden afgesneden. Begin jaren ’80 presenteerde Reflex Action een draaifunctie met volledig flexibele scheerkop. De grote recente ontwikkeling is het nat scheren met waterdichte scheerapparaten, waarbij elektrisch geschoren kan worden met scheerschuim.

Belangrijke speler op de markt

Doordat Philips continue bezig is met investeringen blijft het een belangrijke speler op de markt van scheerapparaten. In de afgelopen 10 jaar werden meer dan een half miljard scheerapparaten verkocht. De mijlpaal van 500 miljoen verkochte apparaten werd bereikt in 2007. Aansluiting zoeken bij culturele scheergewoonten en trends draagt bij aan het succes van Philips.

Goed verzorgd

Wilt u er graag verzorgd uit zien? Dan doet u er vast alles aan om er goed uit te zien. Het verzorgen van uw lichaam en huid op een optimale wijze. Natuurlijk geldt dit ook voor scheren van je gezicht. U kunt er voor kiezen om nat of droog te scheren. De keuze is geheel persoonlijk. Maar wat is nou precies het verschil tussen droog en nat scheren?

Droog scheren

Droog scheren is een goede optie voor wie snel en gemakkelijk van zijn baard af wil zijn. In tegenstelling tot nat scheren is deze methode beter voor onder de douche. De waterdamp maakt baardhaar namelijk zacht waardoor het makkelijk te scheren is. Als u last heeft van acne is dit een goede optie.

Nat scheren

Heeft u last van ingegroeide baardharen? Dan is nat scheren de beste optie voor u. Nat scheren is met mes en schuim. Een voordeel van dit gebruik is dat u de haartjes net onder de huidoppervlakte afscheert, waardoor ze minder snel terugkomen. Nat scheren doet u het best na het douchen.

 

Scheerapparaat schoonmakenSchoonmaken van het scheerapparaat

Ongeacht welk scheerapparaat gebruikt wordt, de scheerkop dient na elk gebruik heel goed gereinigd te worden om de messen scherp te houden. Veel scheerkoppen kunnen met water schoongemaakt worden. U moet de kop goed laten drogen. Doe dit niet met een doek, want daarmee kunnen de mesjes beschadigd raken. Als u de scheerkop goed uitklopt, zodat al het water uit de tussenruimtes verdwijnt en zorgt dat de scheerkop op een droge plek ligt, helpt dit vaak al voldoende.

Vervanging scheerkop

Het is aanbevolen om een keer per 1-2 jaar een nieuwe scheerkop aan te schaffen. Ondanks goed onderhoud zullen de mesjes gaan slijten, waardoor het scheerresultaat minder wordt. Door de huismerk scheerkoppen van Voordeligscheren en Shavingspecialist en de Philips scheerkoppen van Voordeligscheren en Shavingspecialist kunt u de verouderde scheerkoppen makkelijk vervangen.

Wees zuinig op uw scheerapparaat

Een groot belang om de levensduur van het scheerapparaat te verlengen is het juiste gebruik hiervan. De scheerkop moet droog opgeborgen worden. Een kast of etui waarin het apparaat opgeborgen kan worden en beschermd tegen opspattend water is geen overbodige en verlengt de levensduur.